Nähdä Naantali, ja kuulla

Pohjolan Portofino kutsuu kulttuurin ystäviä

Viehättävän taidegallerian ikkunasta kantautuva, vienon kahvintuoksun säestämä pianomusiikki kertoo jotain olennaista Naantalista: elävä pikkukaupunki hellii matkailijan kaikkia aisteja. Lisämaustetta kulttuuricocktailiinsa voi hakea saaristokylien historiallisista nähtävyyksistä.

”Naantali on perinteisesti ollut taiteilijoiden suosima kaupunki, varsinkin kesäisin”, kuvataiteilija Kristiina Turtonen kertoo ateljeessaan. Se ei ole ihme: näkymät vanhan kaupungin kujilta tai kaupunginlahden yli kirkolle ilahduttavat silmää ja houkuttelevat sekä harrastajia että ammattilaisia vangitsemaan valon ja värien leikkiä.

”Yksittäisillä taiteilijoilla on enää harvoin omia gallerioita”, Kristiina pohtii. ”Naantali on myönteinen poikkeus. Esimerkiksi Heta Saarelaisella ja Camilla Björkmannilla on täällä työhuoneensa, samoin Pentti Pullisella, joka on kesäkaupunkilainen.” Moni muistaa lämpimästi myös edesmennyttä Pentti Koivikkoa, joka oli tunnettu naantalilainen graafikko. Luettelosta ei pidä unohtaa Kristiinan omaa ateljeegalleriaa Mannerheiminkadulla, aivan vanhan kaupungin sydämessä.

Turun Kuvataideakatemiasta valmistunut Kristiina Turtonen on myös suorittanut nykykuvanveiston erikoistumisopinnot. “Vaihtuvien näyttelyideni teema ja sisältö määrittelevät tekniikan”, kertoo taiteilija, joka hallitsee eri maalaustekniikat, grafiikan, lyijykynätyöskentelyn ja kuvanveistokselliset elementit – sekä pianon! Mistä musisointitaidot? ”Ensimmäiseltä ammatiltani olin kuvaamataitoon ja musiikkiin erikoistunut luokanopettaja.”

Hurmaava Casa Haartman on kokonaistaideteos

Vanhemman taiteen ystäville Kristiinalla on vinkki: taiteilija Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin koti ja ateljee, jonka on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman vuonna 1925. Italialaisesta huvilasta inspiraationsa saanut, kauniisti ja kodikkaasti sisustettu Casa Haartman kätkee suojiinsa Haartmanin omien maalausten lisäksi muun muassa Helene Schjerfbeckin, Victor Westerholmin ja Wäinö Aaltosen töitä. Vierailijoita otetaan vastaan kesäkaudella.

Modernin kuvataiteen ystävän kannattaa poiketa Naantalin taidehuoneessa, joka on Naantalin museon ylläpitämä nykytaiteen galleria venesataman läheisyydessä.

Kuva vanhan kaupungin kadulta.

Kulttuuria se on ruoka- ja kahvikulttuurikin! Kun välillä virkistäytyy, jaksaa taas nauttia muista elämyksistä.

Kulttuurikesän ensitahdit musiikkijuhlilta

Tasokkaaseen kamarimusiikkiin keskittyvä Naantalin Musiikkijuhlat on perinteinen kesäkauden avaustapahtuma, joka houkuttelee kaupunkiin sekä kuuluisia esiintyjiä että innokkaita kuulijoita.

Upeista elämyksistä on nautittu jo yli 40 vuotta. Ensimmäisen kerran Mozartin, Vivaldin ja Brahmsin sävelmiä kuultiin vuonna 1980 Naantalin kirkossa, joka on hieno tutustumiskohde historian harrastajille. 

Jos klasarifestarit ovat sinulle vieraampi genre, ei huolta: täällä on mainiota nippelitietoa ja vastaus klassikkojen klassikkoon, eli koska kuuluu taputtaa -kysymykseen. Tuoreet ohjelma- ja lipputiedot löytyvät parhaiten musiikkijuhlien sivuilta.

Kuuntele:

Hengenviljelyn ei tarvitse olla ryppyotsaista

Kristiina Turtonen uskoo lujasti sekä ilon että poikkitaiteellisuuden voimaan: ”Meillä on galleriassa usein tilaisuuksia, joissa yhdistyvät esimerkiksi juuri kuvataide ja musiikki. Ja työpajoja, ja aikuisten taidesynttäreitä! ”

Eri taiteenlajeja yhdistävistä tapahtumista Kristiina nostaa esille Naantalin monipäiväisiksi kasvaneet kirjajuhlat, joiden yhteydessä nautitaan yhdessä, paitsi kirjallisuudesta ja kirjailijoiden haastatteluista, monista muistakin kulttuurin muodoista.

Naantali on paljon enemmän kuin luostarikirkon ympärille levittäytyvä vanhakaupunki. Taiteilija Kristiina Turtonen kertoo usein ajelevansa ystävänsä kanssa iltaretkelle vaikkapa Velkuan Palvan saarelle: ”Merimatkan ei tarvitse olla kuin pieni lossimatka, kun se jo virkistää.”

Kristiina Turtonen altejeessaan haastateltavana.

Lähikuva kristiinan teoksesta.

Muita vinkkejä vanhaan kaupunkiin

Kristiinan ateljeen löydät Naantalin vanhan kaupungin sydämestä, kävelykaduksi muokatun Mannerheiminkadun varrelta, lukuisien muiden viehättävien gallerioiden, putiikkien ja kahviloiden naapurista. Tervetuloa nauttimaan miljööstä ja ilmapiiristä, jossa yhdistyvät vanhojen aikojen viehkeys ja elävän rantalomakaupungin rentous!

Naantalin Vanhakaupungin kadulla kävelemässä ihmisiä ja tekemässä ostoksia.

Ostoksille Naantaliin?

Naantalin ihastuttavat kivijalkamyymälät, putiikit, matkamuistoshopit ja kaupat ovat shoppailijan aarreaitta!

Kuva illalliselta. Tarjoilija kaataa juoma lasiin.

Herkuttelemaan vanhaan kaupunkiin?

Naantalin ravintolat ja kahvilat tarjoilevat saaristolaisherkkuja, ihania leivonnaisia, eksoottisia gourmet-makuja, tuoretta ja terveellistä lähiruokaa.

Naantalin vanhan kaupungin tunnelmaa.

Opastus avaa ovia

Historian havinaa, mielenkiintoisia tarinoita, hauskoja teemakierroksia, kummituskartanoita… Lähde opastetulle kierrokselle ja kuulet enemmän!

Trumputtaja, mustassa smokissa ja hatussa, rummuttaa isoa edessään kannattelemaa rumpua. Taustalla Naantalin kirkko, aurinkoinen kesäilta.

Tiedätkö mikä on trumputtaja?

Trumputtaja rummuttaa 1800-luvulta olevan nuotin mukaan iltaisin vähän ennen kello kahdeksaa.

viulu ja soittajan kädet.

Vinkit kulttuurimatkailijan Naantaliin

Festivaaliyleisöä kuuntelemassa esiintyjää kesäyönä.

Joskus sanoista on hauska nauttia vaikkapa rocklyriikan helminä. Kuka esiintyy Naantalissa, kun sinäkin olet siellä?

Muita kokemisen arvoisia paikkoja