Vihreä valinta: Luonkos – luonnonkosmetiikkaa Naantalissa

Vihreä valinta Naantalissa juttusarja

Vihreä valinta Naantalissa juttusarjassa esitellään naantalilaisia yrityksiä, joiden toiminnassa ympäristöarvot ovat tärkeässä asemassa. Juttusarjaa varten yrityksiä ovat haastatelleet Naantalin kaupungin ja Carunan duunienergia-kampanjan kesän 2021 kesäseikkailijat Essi ja Kasperi.

Luonkos – luonnonkosmetiikka ympäristöarvot edellä

Naantalin keskustan ytimessä sijaitseva Luonkos-luonnonkosmetiikkayritys tarjoaa laadukkaan ja laajan valikoiman huolella suunniteltuja ja tuotettuja tuotteita. Haastattelimme yritystä osana juttusarjaa ympäristöteoista ja -arvoista. Kysymykset käsittelivät yrityksen ajatuksia ympäristöystävällisyydestä ja luontoa ajatellen kestävistä valinnoista kaikessa toiminnassa. 

Aluksi keskustelimme yrityksen ajatuksesta ja siitä mitä ympäristöystävällisyys heidän mielestään on. Luonkoksella ympäristöystävällisyys ajatellaan laajana ja kattavana käsitteenä. Yritys toimii vahvasti arvopohjalta, joista yksi on ekologisuus. Yritys pyrkii kaikissa valinnoissaan ottamaan huomioon parhaan mahdollisen vaihtoehdon ympäristön kannalta.

Luonkosin innovatiiviset tuotteet ovat ympäristömerkittyjä

Luonkosille on myönnetty luonnonkosmetiikkasertifikaatti FI-Natura. Luonkos, on saanut myös Design from Finland ja Avainlippu -merkit. Luonkosin myymälässä on myynnissä heidän omia tuotteitaan, mutta myös muiden tarkasti valikoitujen yrityksien tuotteita. Muut valitut tuotteet on myös suurilta osin toteutettu ekologisesti ja vastuullisesti kotimaassa. 

Asiakkaalle Luonkosin edelläkävijyys ympäristövastuullisuudessa näkyy esimerkiksi kokonaan kierrätettävinä ja muovittomina pakkauksina. Pakkausten valmistuksessa on käytetty elintarvikevärejä, eikä niiden kokoamiseen ole käytetty ollenkaan liimaa. Luonkos kehittää uutta innovatiivista kosmetiikkaa, josta hyvä esimerkki on tuotteiden vedettömyys ja säilöntäaineettomuus. Tuotteiden raaka-aineet on valittu niin, että ne eivät rasita eivätkä saastuta vesistöjä. Esimerkiksi yrityksen uusissa jauhedeodoranteissa muutama tippa vettä lisätään tuotteen joukkoon vasta käyttövaiheessa. 

Ympäristö mielessä tuotannosta pakkaukseen asti

Myös tuotantovaiheessa yritys on huomioinut ympäristöystävällisyyden kokonaisvaltaisesti. Yritys käyttää vihreää sähköä ja tuotantoprosessin vesi- ja hiilijalanjälki on pyritty pitämään minimaalisena. Luonkos käyttää ja suosii toiminnassaan myös paljon suomalaisia lähituottajia. Kaikkia tarvittavia raaka-aineita ei kuitenkaan Suomesta ole mahdollista saada. Tällöin yritys käyttää sellaisia ulkomailta tulevia raaka-aineita, jotka ovat ECO-sertifioituja.

Viimeisenä kysyimme yrityksen ajatuksia siitä, mitä matkailija tai yritys voi tehdä auttaakseen ympäristöä. Luonkosin uudet jauhetuotteet ovat esimerkiksi hyvä valinta. Tuotteet ovat säilöntäaineettomia ja vedettömiä, sekä ne kulkevat kätevästi mukana. Myös tuotteen pakkaus on kierrätettävää materiaalia. Näin matkailija pystyy kunnioittamaan vierailukohdettaan, kun huolehtii myös kierrätyksestä. 

Naantalin kesäseikkailijat Essi ja Kasperi


Kesäseikkailijat 2021 palkattiin Naantalin kaupungille osana Carunan duunienergiaa-kampanjaa. Essi ja Kasperi liikkuivat Naantalissa somettaen paikallisista yrityksistä sekä antoivat vinkkejä vastuulliseen tekemiseen sekä matkailuun Naantalissa.

#duunienergiaa #hyvääenergiaa