Vihreä valinta: Herrankukkaron paras kaveri on luonto

Vihreä valinta Naantalissa juttusarja

Vihreä valinta Naantalissa juttusarjassa esitellään naantalilaisia yrityksiä, joiden toiminnassa ympäristöarvot ovat tärkeässä asemassa. Juttusarjaa varten yrityksiä ovat haastatelleet Naantalin kaupungin ja Carunan duunienergia-kampanjan kesän 2021 kesäseikkailijat Essi ja Kasperi.

Naantalin Metsätähden toimintaa ohjaa ympäristön kunnioitus

Herrankukkaro on perheen kesämökistä alkunsa saanut perheyritys Rymättylän saaristossa. Haastattelimme yritystä osana juttusarjaa ympäristöteoista ja -arvoista. Kysymykset käsittelivät yrityksen ajatuksia ympäristöystävällisyydestä ja kestävistä valinnoista kaikessa toiminnassa. Luonto onkin Herrankukkaron paras kaveri.

Aluetta alettiin rakentaa 1990-luvulla, jolloin ympäristöasioissa ei oltu vielä nykypäivän tasolla. Kuitenkin jo silloin yrityksen periaatteena oli pitää alue ja rakennuksen ympäristöön sopivina ja luontoa kunnioittavina. Herrankukkaro on myös ollut ensimmäisiä matkailuyrityksiä, joka käyttää tuulivoimalla tuotettua sähköä. Yritys on myös jo vuonna 2007 vetänyt makealle vedelle sekä jätevedelle omat putkistot, jotka yhdistyvät kaupungin verkostoon Rymättylässä.

Herrankukkarolle on myönnetty Green Key -sertifikaatti, sekä Visit Finlandin STF-sertifikaatti. Näiden lisäksi Herrankukkaro on myös mukana energiatehokkuus-sopimuksessa. Sähkön ja veden kulutuksesta raportoidaan vuosittain ja verrataan edellisvuosien kulutukseen.

Herrankukkarossa tehdään konkreettisia tekoja ympäristöä ajatellen

Asiakkaalle näkyviä ympäristön hyvinvointia edistäviä asioita tehdään Herrankukkarossa aktiivisesti. Yksi näkyvä asia on esimerkiksi alennettu vedenpaine käsienpesuhanoissa. Näin veden kulutuksen määrää saadaan jopa melkein huomaamattomasti pienennettyä.

Herrankukkaron saunoissa käytettävät pefletit ovat pestäviä, eivätkä kertakäyttöisiä muovisia. Ulkomaalaisia asiakkaita varten yritys tuo myös vahvasti esille sen, että hanavesi on juomakelpoista. Tämä voi monelle ulkomaalaiselle vierailijalle olla vieras asia.

Herrankukkarossa hyväksi vinkiksi asiakkaille annettiin ympäristöystävällisten yritysten käyttäminen ja tukeminen. Näin asiakas jo huomaamattaan tukee ympäristön hyvinvointia, kun yritys toimii vastuullisesti.  

Muita tekoja joita asiakas voi tehdä, on esimerkiksi pullojen kierrättäminen roskiin heittämisen sijasta. Näin kaikki materiaalit voidaan kierrätyksen kautta uudelleen käyttää. Toinen pieneltä tuntuva asia, johon asiakas voi itse vaikuttaa on käytettyjen pyyhkeiden määrä. Näin pesu- ja kuljetuskustannukset pysyvät pienempinä kun käytetään vain tarvittava määrä pyyhkeitä.

Naantalin kesäseikkailijat Essi ja Kasperi


Kesäseikkailijat 2021 palkattiin Naantalin kaupungille osana Carunan duunienergiaa-kampanjaa. Essi ja Kasperi liikkuivat Naantalissa somettaen paikallisista yrityksistä sekä antoivat vinkkejä vastuulliseen tekemiseen sekä matkailuun Naantalissa.

#duunienergiaa #hyvääenergiaa