Etusivu, Suosittelemme, Näe ja koe, Nähtävyys, Tapahtumat, Musiikki

Naantalin luostaripäivät

27.08.2022 - 28.08.2022

Luostariteemainen keskiaikatapahtuma Naantalissa

Naantalin Luostaripäivät on luostariteemainen keskiaikatapahtuma Naantalin kirkonmäellä, satamassa sekä Vanhassakaupungissa.

Ohjelmistossa keskiaikaista musiikkia, teatteria, tanssia, elävöittäjiä, luentoja, opastuksia, keskiaikaiset markkinat, tuliesitys, ohjelmaa lapsille ja paljon muuta.

Tervetuloa unohtumattomien elämysten pariin historialliseen Naantaliin!

Naantalin hautausmaa ja kirkko taustalla puiden takana.

Luostariajan paheita ja syntejä -yleisökierros Naantalissa

La 27.8.2022 klo 17, lähtöpaikka on Visit Naantalin edessä (kaupungin puolella), kesto n. 1h

Lähde mukaan kuulemaan millainen oli Naantalin pimeämpi puoli keskiajalla, luostarin hallinnoidessa kaupunkia. Kierroksella sukelletaan historiaan, esimerkiksi luostariajan synteihin ja kaupungin markkinahumuun.

Koska kierroksella kerrotaan paheista laidasta laitaan, sitä ei suositella lapsille.

13 € / lippu


Konsertteja Naantalin luostarikirkossa 27. ja 28.8.2022

Luostaripäivien yhteydessä järjestetään teemaan sopivasti konserttiohjelmia Naantalin luostariaikaisessa kirkossa. Tutustu konsertteihin ja varaa liput ennakkoon!

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble: Fortuna desperata

La 27.8.2022 klo 19, Naantalin luostarikirkko, kesto n. 1,5h (sis. väliajan)

20 € / lippu

Vokaaliyhtye Lumouksen ja Fioretto Ensemblen Fortuna desperata  on draamallinen konsertti, joka kutoo yhteen oikukkaan kohtalon ja keskiajan ruttoepidemioitten teemoja. Lue lisää konsertin sisällöstä alempaa.

Vox Silentii: Cantus sororum

Su 28.8.2022 klo 16.00, Naantalin luostarikirkko, kesto n. 1h (ei väliaikaa)

15 €/lippu

Vox Silentiin konsertissa laulamat laulut ovat birgittalaissisarten lauluja 1400-luvun Naantalin luostarista. Lue lisää konsertin sisällöstä alempaa.

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble: Fortuna desperata

Vokaaliyhtye Lumouksen ja Fioretto Ensemblen Fortuna desperata  on draamallinen konsertti, joka kutoo yhteen oikukkaan kohtalon ja keskiajan ruttoepidemioitten teemoja. Se peilaa ajankohtaisesti myös nykyiseen pandemiaan ja ihmisten kykyyn selviytyä ja löytää toivoa ja jatkuvuutta. Pandemioilla on ollut myös ratkaisevia vaikutuksia yhteiskuntiin: esim. feodalismin kukistumiseen ja keskiluokan nousuun.

Konsertin alkupuolen keskiössä on Fortuna desperata (Epätoivoinen kohtalo) -laulu, yksi renessanssiajan hiteistä, josta kuullaan erilaisia vokaali- ja instrumentaaliversioita. Konsertin jälkipuolen huipennuksena soi alankomaalaisen Rinaldo del Melin säveltämät, renessanssirunoilija Francesco Petrarcan ”Standomi un giorno…” eli kuusi väkevää tuhon näkyä runoelmasta rakastetulleen Lauralle, joka tiettävästi kuoli mustaan ruttoon 1300-luvun Avignonissa. Konsertin juonta kuljettaa näyttämötaiteilija Jukka Virtala. Hän käsittelee monologeissaan nykyisen pandemian ja ruttoepidemioitten aiheuttamaa kärsimystä sekä ihmisten toivoa ja selviytymiskeinoja poikkeusoloissa.

Konsertissa esiintyvät vanhan musiikin ekspertti Debra Gomez-Tapion luotsaamat, keskiajan ja renessanssin musiikkia esittävät Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous. Lumouksessa laulavat sopraanot Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, altto Elina Aho-Kuusama ja baritoni Lauri Solin. Fiorettossa musisoivat Debra Gomez-Tapio, keskiaikainen ja renessanssiharppu, Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet ja vasaradulcimer. Yhtyeitten toimintaa tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.

Vox Silentii: Cantus sororum

Cantus sororum

Birgittalaissisarten lauluja 1400-luvun Naantalin luostarista

Vox Silentiin konsertissa laulamat laulut ovat birgittalaissisarten lauluja 1400-luvun Naantalin luostarista. Ruotsalainen Birgitta Birgerintytär (1303‒1373) oli luostarijärjestön perustaja ja näkyjen näkijä. Hänet julistettiin pyhimykseksi 1391 ja nimettiin Euroopan suojeluspyhimykseksi 1999.

Birgittalaissisarilla oli oma erityisesti heitä varten tehty hetkipalvelusliturgia, jota kutsuttiin nimellä Cantus Sororum eli Sisarten laulu. Liturgia eteni viikkosyklinä eli samat laulut ja tekstit toistuivat viikosta toiseen samoina viikonpäivinä. Viikon aikana elettiin ja Marian silmin tarkasteltiin Kristuksen elämää, Marian elämää ja kärsimys- ja  pelastushistoriaa aina maailman luomisesta asti.

Vox Silentii (Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori) on vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka on erikoistunut keskiaikaiseen kirkkolauluun. Cantus sororumin 210 laulusta duon äänitteillä vuosien varsilta on yli 50. Lisäksi Vox Silentii on tuottanut lauluista nuottikirjan Cantus sororum (2015).

Vox Silentii pyrkii äänenkäytössä laulutapaan, joka hyödyntää kirkon akustiikan ja sointitilan mahdollisimman täytenä. Laulussa käytetään sävelasteikkoja eli moodeja, jotka perustuvat pythagoralaiselle käsitykselle musiikista ja äänestä sekä yläsävelsarjaan pohjautuvalle viritykselle.

Pyhän Birgitan toiveiden mukaan lauluja tulisi laulaa nöyrällä mielellä, täydestä sydämestä ja palavalla halulla. Naantalin kirkossa laulettaessa voidaan ajatella, että juuri nämä seinät muistavat nämä laulut sisarten laulamina vuosisatojen takaa. Rukous saa jatkua.

www.voxsilentii.fi

Konsertin järjestävät yhteistyössä Naantalin Luostaripäivät & Naantalin seurakunta.