Etusivu, Suosittelemme, Näe ja koe, Nähtävyys, Tapahtumat, Musiikki

Naantalin luostaripäivät

27.08.2021 - 29.08.2021

Luostariteemainen keskiaikatapahtuma Naantalissa

Naantalin Luostaripäivät on luostariteemainen keskiaikatapahtuma Naantalin kirkonmäellä, satamassa sekä Vanhassakaupungissa.

Ohjelmistossa keskiaikaista musiikkia, teatteria, tanssia, elävöittäjiä, luentoja, opastuksia, keskiaikaiset markkinat, tuliesitys, ohjelmaa lapsille ja paljon muuta.

Tervetuloa unohtumattomien elämysten pariin historialliseen Naantaliin!

Esitykset Naantalin luostarikirkossa

Naantalin Luostaripäivien aikana Naantalin kirkossa on sarja ainutlaatuisia ja tapahtuman teemaan sopivia esityksiä.

Luvassa on konsertteja, tanssiesitys sekä Authentic Culture Experience -tunnuksen saaneen Sisarten laulu -opastuskierroksen toivottuja esityksiä.

Lue lisää esityksistä alta ja muista varata liput etukäteen Visit Naantalin verkkokaupasta!

Perjantai 27.8.2021

klo 18.30 Sisarten laulu – lumoava elämysmatka laulavaan luostariaikaan (kesto 1 tunti)

18 € /lippu

klo 20.00 Stella aboensis, Codex illuminatus – musiikkia keskiaikaisista käsikirjoituksista.

20 € / lippu

Lauantai 28.8.2021

klo 20 Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin tanssiteos: Minä, Birgitta?

18 € / lippu

Sunnuntaina 29.8.2021

klo 14.30 Sisarten laulu – lumoava elämysmatka laulavaan luostariaikaan (kesto 1,5 tuntia)

20 € / lippu

klo 17 Duo Medievalin konsertti: Hodie aperuit nobis.

20 € / lippu

Lisätietoa Naantalin kirkon esityksistä

Stella aboensis- Codex Illuminatus

Turun vanha musiikki ry:n loistava Stella aboensis -kokoonpano esiintyy perjantaina 27.8 klo 20 Naantalin luostarikirkossa osana Luostaripäivien ohjelmistoa.

Sopraano Maikki Säikkä, mezzosopraano Sanna Kola,baritoni Heikki Korhonen, urkuja soittava altto Julia Tamminen sekä luuttua soittava Tuomas Kourula tuovat Codex illuminatus – musiikkia keskiaikaisista käsikirjoituksista konsertissaan Naantaliin monipuolisen kattauksen 1400-luvun kauneinta musiikkia keskelle elokuista iltaa.

Konsertin ohjelmistoon kuuluu Piae cantiones-lauluja sekä valikoima kappaleita käsikirjoituksista

Codex Faenza, Llibre Vermell de Montserrat ja Cantigas di Santa Maria.

Varaa paikkasi nopeasti ainutlaatuiseen konserttiin keskiaikaisen musiikin parissa!


Minä Birgitta? kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä -soolotanssiteos. 

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström esittää sooloteoksen Birgitasta, pyhästä, kapinallisesta naisesta sekä hänen pyrkimyksestään itselliseen elämään. Kuka Birgitta on ja entä mitä on pyhyyden tavoittelu? Pyhä Birgitta oli monta: tytär, neito, vaimo, äiti, kuninkaankasvattaja, poliittinen vaikuttaja, leski, mystikko ja lopulta pyhimys. Mutta oliko Birgitta pyhä? 

Minä Birgitta? -tanssiteos kulkee Birgitan kanssa koko pitkän matkan pohjolasta Roomaan, vanhuudesta nuoruuteen. Tanssija kohtaa Birgitan tämän kolmessa todellisuudessa: neitsyenä, vaimona ja leskenä. Teoksen tarina luo kysyvän, raadollisen mutta myös hellän humoristisen kuvan naisesta, joka ei halunnut asettua yhteen muottiin. Teoksen musiikkina kuullaan rekonstruoitua keskiaikaista musiikkia sekä osia Zbigniew Preisner:n Sielunmessusta ja se yhdistää uutta balettia sekä tanssiteatteria. 

Teoksen kantaesitys: 21.6.2019 Suomen Rooman Instituutti, Villa Lante, Rooma, Italia. 
Koreografia ja tanssi: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström (FIN) 
Korrepetitio sekä ohjaus: Janet Spiegal (UK) 
Visualisointi: Reija Virtanen (FIN/FRA) 
Musiikki: Kooste.


Duo Medieval-Hodie aperuit nobis

Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rifin muodostama Duo Medieval on Suomen keskiaikamusiikin eturivin ammattilaisyhtye, jonka vahvuus on kirkkaissa sopraanoäänissä ja poikkeuksellisen monipuolisessa soitinvalikoimassa.  Hodie aperuit nobis-nimisessä konsertissa, joka suomeksi tarkoittaa tänään meille avautui, kuullaan kappaleita, joiden syntyyn tai historiaan tavalla tai toisella liittyy piilossa olo tai piiloon paneminen ja jälleen valoon astuminen.

Vanhan suomalaisen reformaatioajan kokoelman, Piae Cantiones –kirjan (1582), kansien sisältä löytyi sinne vuonna 1605  päätyneitä katolisen ajan hetkipalvelusnuotteja, joita on sisällytetty konserttiohjelmaan. Konsertissa kuullaan myös Hildegard Bingeniläisen sekä Zuster Bertken kappaleita, sekä Francesco Landinin sävellyksiä. 

Hildegard Bingeniläinen (Saksa, 1098-1179) asui luostarissa 8-vuotiaasta kuolemaansa saakka ja hänen lapsuudestaan asti salaisuutena pitämänsä moninaiset näyt, mukaan lukien musiikilliset näyt, tulivat Jumalan käskystä esiin Hildegardin ollessa 41-vuotias. Zuster Bertken (Sisar Bertken, Hollanti, 1426-1514) sulkeutui kirkontorniin 57 vuodeksi, ja hänen kuolemansa jälkeen löydettiin kokoelma hänen kirjoittamiaan runoja ja lauluja.

Francesco Landini (Italia, 1325-1397) sokeutui jo lapsena sairastuttuaan isorokkoon, mutta hän purki energiansa ja luovuutensa filosofiaan, runouteen ja musiikkiin ja kouluttautui mestarilliseksi urkuriksi ja soitinrakentajaksi. Landinin musiikillinen muisti oli hämmästyttävä ja hänen muodoltaan ankarat, mutta polveilevat sävellyksensä puhuttelevat kaksijakoisuudellaan; musiikki elää niissä omaa elämäänsä ja teksti omaansa.

Keskiajan musiikilliset helmet pääsevät oikeuksiinsa Duo Medievalin tulkitsemina Luostaripäivien päätöskonsertissa, varaa lippusi nyt!


Varaukset Visit Naantalin verkkosivujen kautta. Lisätietoja antaa Visit Naantali: p. 02 4359800 tai info@visitnaantali.com.

Huom! Paikkoja rajoitetusti.

Varaus- ja peruutusehdot