Tapahtumat, Lasten tapahtuma

Joulunäyttely | Naantalin museo

26.11.2022 - 30.12.2022

Tonttujen jäljillä -joulunäyttely Naantalin museossa

Hiilolan porvariskodin joulunäyttelyssä mietitään, miten haltijat liittyvät tonttuihin ja miksi joulutonttu sai punaisen lakin. Tutustumme myös siihen, miten joulupukki muutti Korvatunturille. Joulunäyttely on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin 26.11.-18.12. ja päivittäin 26.-30.12. klo 11-15.

Punanutut joulupuuhissa

Tonttuja tavataan Hiilolan huoneissa monenlaisissa jouluvalmisteluissa. Jotkut leipovat, toiset nikkaroivat leluja tai paketoivat lahjoja. Onpa joku tontuista myös tarkkailemassa, kuinka ihmiset kohtelevat toisiaan – ollaanko sitä oltu kilttejä?

Suomalainen joulupukki pukeutui aiemmin harmaaseen turkkiin, mutta vaihtoi asunsa myöhemmin punaiseksi. Joulupukilla ei myöskään ollut alkujaan tiettyä asuinpaikkaa, vaan hänen kerrottiin asuvan esimerkiksi Jouluvuoressa, Ounasvaaralla tai peräti pohjoisnavalla.

Kuka kurkkaa uuninpankolta?

Jo paljon ennen nykyisin tuttua joulutonttua Suomessa eli haltijoita eli tonttuja. Ihmiset tarvitsivat tonttuja oman elämänsä turvaamiseen. Suuttuessaan tonttu saattoi aiheuttaa vahinkoa, mutta tyytyväinen koti- tai saunatonttu toi onnea talolle ja sen asukkaille. Tonttua pitikin kunnioittaa ja hyvitellä esimerkiksi ruokalahjoin.

Hiilolan eteiskamarin klaffipiironkiin on aseteltu esille joulukortteja. Ne kertovat siitä, kuinka joulutontun punanuttuinen hahmo alkoi vakiintua 1800-luvun lopulla ennen kaikkea jouluna lähetettyjen korttien ja lastenkirjojen välityksellä.

Vierailu Tonttujen jäljillä -näyttelyssä on varma tapa päästä lämpöiseen joulutunnelmaan. Hiilolan joulunäyttelyt ja piipahdus museokauppa Säsongin joulupuodissa kuuluvatkin jo monen naantalilaisen jouluperinteisiin.

Pääsymaksu 3 euroa.

Samoina aikoina Humpissa, osoitteessa Mannerheiminkatu 21, ovat avoinna museokauppa Säsonki ja näyttelyt. Säsongin puoti on jälleen pullollaan jouluisia tavaroita ja lahjavinkkejä!