Laiturilla maistuu rapu

Laiturilla maistuu rapu – Ruokakummi-Lassi Cafe Laiturin smakuannosten äärellä

Katkarapuleipää eli toast skagenia tekee mieli aina kun seilaa isolla paatilla Ruotsiin. Rapu maistuu myös lossimatkan päässä Palvan saarella Velkualla. Palvan Cafe Laituri on rakentanut Smaku-viikoille kaksi annosta, joiden pohjana on uuniperuna ja päällä on katkarapua tai meetwurstia.

Katkarapu on vaativa raaka-aine. Jos sitä kuumentaa liikaa, se sitkistyy. Jos sen sekaan ropsaisee reilusti maustetta, ravun hentoinen maku peittyy. Cafe Laiturin uuniperuna-skagenissa katkaravun maistaa hyvin, sillä peruna on mieto ja salaatti on lempeästi maustettu.

Kun uuniperunan päälle sipaisee galloway-rotuisen naudan lihasta jalostettua meetwurstia, tuote onkin jo vallan toinen. Valkosipulilla ja chilillä maustettu suolainen meetwursti on tanakka. Peruna ja salaatti tasoittavat makuyhdistelmää.

Galloway-rotu on kotoisin Skotlannista mutta Cafe Laiturin annos saa lihansa naapurisaaresta Salavaisista, jossa tätä karjaa kasvatetaan.

Rapu maistuu lossimatkan päässä Palvan saarella Velkualla.

Velkua parantaa palvelujaan

Mirka Nisula alkoi pyörittää Cafe Laituria vuonna 2019, kun haave omasta kuppilasta vain voimistui. Laiturilta saa ruokaa ja juomaa. Olutta, viiniä ja vahvempaakin juomaa löytyy. Koronavuosina oli tietysti hiljaista mutta nyt näyttää hyvältä. Paikka pyörii pienellä porukalla ja töitä piisaa. Nisula on iloinen, että oman saaren eli Palvan paikallinen väki on ottanut paikan omakseen. Moni tulee Laituriin omalla veneellä. Tänä kesänä Cafe Laiturille on saapunut myös useita ulkomaalaisia matkailijoita.

Mirka Nisula arvostaa sitäkin, että Velkuan ravintolapalvelut vain paranevat: kahvia ja purtavaa löytyy myös Teersalon rannasta sekä toisen lossin takana Velkuanmaalta Vaihelasta.

Cafe Laituri on avoinna kesäaikaan keskiviikosta sunnuntaihin.

Lassi Lähteenmäki, Naantalin ruokakummi

Smaku-ruokatapahtuma toteutetaan jo neljättä kertaa Naantalissa kesällä 2022. Herkullinen ruokajuhla järjestetään ravintoloissa 8.8.-20.8.2022.